Křehký borůvkový páj se zakysanou smetanou

Výjimečný křehký koláč, kterému neodoláte.

Dělám ho často i ze zmrazených borůvek, a všichni se olizují …

Zdroj: Flickr.com

Budete potřebovat:

Těsto

  • 1 ½ šálku mouky
  • Osminka másla
  • 3 lžíce medu

Ozdoba

  • 1l čerstvých nebo zmražených borůvek
  • 1l zakysané smetany
  • 2 ušlehaná vejce
  • 2/3 šálku medu
  • 1 lžička vanilky
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového květu (nemusí být)

Postup

Těsto – v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme med a důkladně promícháme. Přisypeme mouku a vidličkou šleháme, až se vytvoří velké hrudky. Polovinu naneseme na pech a druhou polovinu uschováme pro vrchní část páje.

Ozdoba – Všechny přísady smícháme a naneseme na těsto. Pokryjeme zbylým těstem a pečeme 50 minut při 350 stupních.

Páj podáváme teplý nebo studený a labužníci si mohou přidat trochu šlehačky.

Vstoupit do diskuze